Utrecht expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Musea in Utrecht,

een stad vol geweldige exposities en musea

Een fijn dagje in Utrecht? Dan moet je zeker één van de geweldige musea in Utrecht bezoeken. Utrecht zelf is al een TOP openluchtmuseum op zich. Gewoon rondlopen en genieten geeft al veel inspiratie. Deze bijzondere Utrecht musea met hun fascinerende, inspirerende en verdiepende collecties zijn al een reden om niet één dag Utrecht te bezoeken maar er meerdere dagen aan vast te plakken. Maar ja. Welk museum, welke tijd en welke buurt is je favoriet? Het blijft lastig kiezen want elke collectie is mooi maar de wisselende exposities verleiden je helemaal om al die geweldige musea in Utrecht opnieuw en opnieuw te bezoeken.

Speciaal voor jou heb ik de leukste musea van Utrecht besproken en klaargezet voor jouw ultieme Utrecht bucketlist. Een modern museum, een muzikaal museum, een museum voor alle generaties en ook musea waar je zelf niet zo 1, 2, 3 bij na zou denken. Hier komen ze op een rij. Een Puur* Utrecht lijst vol prachtige musea en extra tips voor je volgende museumbezoek in Utrecht.

Nijntje museum

Wereldberoemd. Zelfs nog bekender dan Johan Cruijff en Tiësto samen. Zeker bij de jonge generatie en je weet…de jonge generatie heeft de toekomst. Nijntje is een konijn dat door de Utrechter Dick Bruna is ontworpen in de vorige eeuw. In 1955 om precies te zijn. Nu, meer dan een halve eeuw later, is dit Utrechtse konijntje uitgegroeid tot een fenomeen. En een fenomeen uit Utrecht verdient ook een eigen museum in Utrecht én natuurlijk ook een standbeeld.

Voor wie is dit museum in de Domstad? Vooral voor peuters en kleuters is dit een hotspot waar je alles kunt voelen, ruiken en aanraken. Veel leren en je mee laten slepen door de verhalen van Nijntje en haar vrienden. Je kunt het minimalistische kunst noemen. Juist zoiets simpels als een konijntje van een paar strepen is héél moeilijk om te bedenken en maken. Niet voor niets heeft dit museum een grote aantrekkingskracht op bezoekers van alle leeftijden en nationaliteiten.

Waar is het Nijntje museum in Utrecht? Het museum wordt op dit moment verbouwd en zit nu tijdelijk op de Oudegracht 167. In de zomermaanden kan het hier best wel warm zijn.
Waar vind je nog meer Nijntje? Wil je meer weten over de tekenaar Dick Bruna en zijn atelier dan is het Centraal Museum een must voor jou om te bezoeken. In dit museum vind je zijn atelier en nog meer Nijntje kunst.
Hoelang duurt je bezoek Nijntje museum? Trek voor een bezoek aan het museum ongeveer anderhalf a twee uur uit. Net genoeg en niet te lang voor de kleintjes.

‘Als je maar een paar dingen op een pagina zet heb je heel veel ruimte over voor de verbeelding’. – Dick Bruna

Centraal Museum Utrecht

Een perfect museum heeft álles en die bestaat dus niet. Maar het Centraal Museum in Utrecht komt echt wel in de buurt. Wist je dat Het Centraal Museum het oudste stedelijke museum van Nederland is? Sinds 1838 groeit de collectie en vind je hier zoveel kunst en inspiratie. Denk aan mode, alles over de geschiedenis van Utrecht, een schip dat na eeuwen weer gevonden is aan de Hoornekade in Utrecht. Veel Romeinse schatten en heel, heel veel andere objecten die op je wachten. Je bezoek aan Utrecht is niet compleet als je dit museum niet bezoekt.

Wat is er allemaal te doen in het Centraal Museum van Utrecht? Je ziet werk van de beroemde kunstenaar Dick Bruna en andere diverse schilders in alle stijlen. Kunstzinnige gebruiksvoorwerpen van vroeger en nu, tekeningen en voorwerpen die te maken hebben met de Utrechtse geschiedenis. Dat allemaal niet in één gebouw maar in een verzameling prachtige plekken waar je, je kunt verliezen in gangen en steegjes.

Dit museum in Utrecht heeft meer dan tweeduizend jaar aan Utrechtse geschiedenis en verhalen. Deze collectie doet echt wat met je. Het laat je extra beseffen hoe bijzonder Utrecht toch is. Een kleine stad met een groot verleden en tijdsbepalende iconische Utrechters die een stempel hebben gedrukt in hun veld van ambacht. Kunstenaars die houden van Utrecht en jij houdt extra van de stad als je dit museum bezoekt.

Heel bijzonder is ook het atelier van Dick Bruna die je kunt bezoeken. Meer dan dertig jaar was hij ritueelmatig aan het werk op de plek die hem inspiratie en gezelligheid gaf. Je ziet zijn gereedschap en ook andere herinneringen aan de oude meester en zijn oeuvre. Een leven op een paar vierkante meters vol eer betonen van fans. Brieven en foto’s van bezoekers en andere beroemde tekenaars en medekunstenaars. De geestelijke vader van Nijntje had een productief en creatief leven.

Hoe is dit museum met haar omvangrijke collectie ooit ontstaan? Het eerste museum bevond zich in het stadhuis van Utrecht. Vaak was de stadsarchivaris de beheerder. Voor een kwartje kon je één dag per week de collectie bekijken. Na een periode van verwaarlozing werd het Centraal Museum echt opgericht door een aantal musea samen te voegen in 1900 dus tot één groot Centraal Museum. Met de jaren werd het alsmaar groter, mooier en omvangrijker.

Echte verzamelaars herkennen wel dat een museum altijd te maken heeft gehad met ruimtegebrek en de moeite om keuzes te maken. Wat laat je zien en wat verdwijnt voor lang het depot in? De tienduizenden voorwerpen zijn nu overzichtelijk gerangschikt en voorzien van een mooi verhaal door een gids met bijbehorende uitleg. Van de Romeinen naar de familie van Nijntje Pluis. Van Rietveld tot Utrechtse mode iconen Victor en Rolf. Van verleden, naar heden naar… de toekomst. Prachtmuseum en een echte aanrader dus.

Het Rietveld Schröderhuis

Fantastisch museum ook. Een echte Utrechtse parel. Ook goed om te weten: het Rietveld Schröderhuis hoort ook bij het Centraal Museum. Zeker ook een bezoek waard dus voeg dit toe aan je musea van Utrecht bucketlist. Ken je het? Een bijzondere plek die volledig gebouwd is naar de ideeën van de Stijl. Niet voor niets is het Rietveld Schröderhuis beschermd. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een huis waarin gewoond is én ook nog steeds een kunstobject is…zoiets is best wel uniek. Dit huis is ooit ontstaan uit de liefde van Gerrit Rietveld en Truus Schroder voor elkaar en het minimalisme. Een perfect voorbeeld van De Stijl en het toepassen van deze stroming is het dagelijkse leven.

Dit museum in Utrecht is bijzonder voor die tijd maar zeker ook voor de onze. Het huis is dus ontworpen door Gerrit Rietveld op aanwijzing van de bewoonster Truus. Dat niet alleen. Ook het interieur is door Gerrit ontworpen. (1888-1964). Truus wilde een onorthodoxe ruimte waar ze kon leven zonder geleefd te worden door haar eigen huis zelf. Strak, Mondriaanachtige kleuren en een bijna onmerkbare overloop van de buiten naar de binnenwereld. Het huis is nog helemaal intact en een lust voor het oog voor de liefhebber van de stijl van De Stijl.

Wat maakt dit museum zo bijzonder? De kunststroom De Stijl is er een sobere kleurstijl met veel primaire kleuren, veel grijzen ook. Het is een praktische toepassing met oog voor detail en samenspel. Bedenk dat dit allemaal is ontworpen toen vrouwen nog grote hoeden droegen en buiten paard en wagen voorbijkwam. Dat maakt dit museum extra vooruitstrevend voor de tijd dat het ontworpen is.

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht

Weer zo’n mooi Utrechts pareltje. Op deze plek is in 1854 door een metroloog het beroemde KNMI opgericht. Ook vond je hier in de zeventiende eeuw de eerste botanische tuin van Utrecht. Echt een Utrechts museum die je moet bezoeken en vooral ook beleven. Deze mag niet ontbreken op de lijst van leukste en beste musea van de stad Utrecht.

Een rondleiding met een tablet leert je meer over de vroegere functie van dit Utrechtse gebouw. Het was en is namelijk een Sterrenwacht, ooit gebouwd in een deel van de verdedigingsmuur van Utrecht. In een bastion uit de zestiende eeuw. Er zijn drie telescopen waar je de planeten, sterren, het heelal en zelfs de zon kunt bekijken. Ook vind je in het museum in Utrecht een mooi museum over weerkunde.

Het gebouw van dit museum heeft in het verleden van Utrecht heel veel functies gehad. Ooit gebouwd in opdracht van de beroemde Karel de Vijfde en rond 1700 een plek waar een chemisch laboratorium was gevestigd. Ook was er vroeger een Hortus Medicus hier. Een plek vol geneeskrachtige planten dus. Past ook wel bij de stad. Een museum in Utrecht dat echt ook voor Utrecht van betekenis is geweest.

Neem de tijd om dit museum te bezoeken. Leuk om dingen te leren maar ook te doen en te ontdekken. Sterrenkunde en het weer is namelijk onderdeel van je dagelijkse leven en daarom extra goed om daar meer over te weten. Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag.

Dit is maar een kleine blik op de geweldige musea die in het prachtige Utrecht liggen. En natuurlijk blijft dit een persoonlijke voorkeur. Ga op pad en ontdek zelf wat er allemaal te vinden valt of check welke tours wij in petto hebben.

Het Utrechts Archief

Utrechts archief

Dit museum is prachtig, compleet en indrukwekkend. Als je Utrecht écht wil leren kennen en begrijpen dan is dit Utrechts museum een aanrader. Interactief en een bak aan informatie in voorwerpen, documenten en foto’s. Wat dacht je van het stadsrechten document uit 1122? De plek om je stamboom uit te pluizen of een diepere laag aan te brengen bij je kennis van Utrecht. Ooit zat er in dit pand een klooster. De Paulusabdij. Later kwam hier het paleis van Justitie en in hetzelfde pand kun je na je bezoek nu heerlijke risotto eten bij restaurant de Rechtbank. Kennis tot je nemen maakt namelijk hongerig. Zei ik al truffelrisotto? Man wat is die lekker.

Museum Speelklok

Stiekem vind ik dit misschien wel het leukste museum van Utrecht. Wat zeg ik? Misschien wel van heel Nederland. Ben je hier wel eens geweest? Deze voormalige kerk zit boordevol zelf spelende instrumenten, orgels en automatische machines voor in cafés die een prachtig kabaal maken. Of je het wilt of niet…langzaam ga je meedeinen, meezingen en zelfs dansen. Muziek raakt je en de verhalen achter de topstukken geven je ook een mooi beeld van de smaak en stand van techniek uit die tijd.

Wat het mooiste stuk uit de collectie is? Oei dat is moeilijk. Net als de vraag van welke muziek je houdt. Ik denk zelf toch de orgels op het einde. Eén groot spektakel en orgels brachten altijd mensen samen. Een soort van Netflix/ Spotify en YouTube van de vorige eeuwen. Het is mogelijk om het museum te bezoeken als je slecht ter been bent en voor mensen die visueel beperkt zijn is het museum zeker een aanrader. Je kunt voelen en luisteren. Zo komt het verhaal bij dit museum extra tot leven.

Het universiteitsmuseum

Dit museum is extra leuk met kinderen. Het is namelijk leuk binnen én buiten. Denk aan bijvoorbeeld het rariteitenkabinet met genoeg bijzondere collectie stukken om bij weg te dromen of om juist wakker van te liggen. Beesten in alle vormen en het menselijk lichaam op sterk water. Wonderen van de wetenschap en van de natuur.

Buiten vind je de Universiteit Hortus. Een wandeltuin vol bijzondere planten en bomen. Waterlelies waar een volwassen mens op kan staan en bijzondre bomen uit Japan. Dit museum brengt het kind in je naar boven en laat je versteld staan van de kennis en kunde van de Utrechtse Universiteit door de eeuwen heen.

Anna-Maria is jouw Utrecht Expert

Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan derest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Utrecht en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief