Utrecht expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Kastelen en forten in Utrecht,

tips voor stoere plekken vol cultuur en avontuur

Utrecht is geweldig. De stad kent een rijke historie en met prachtige kastelen en forten. Ben je op bezoek in Utrecht? Dan mag een bezoek aan deze kastelen en forten in Utrecht niet ontbreken. De Domstad barst van de verhalen en mooie historie. Utrecht heeft namelijk een aantal mooie oude kastelen met een aantal prachtparels van kasteeltuinen voor jou om je helemaal te verplaatsen in het verleden. Wat is je plan? Lees de volgende tips en maak je dag extra sprookjesachtig met deze Fort en Kastelen tips in Utrecht. Voor een onvergetelijk bezoek lees je snel verder!

Slot Zuylen

Slot Zuylen in Utrecht
Slot Zuylen

De eerste kastelen tip van Utrecht is het kasteel Slot Zuylen. Dit kasteel staat pal aan de rivier de Vecht. De historie van Slot Zuylen gaat tot wel meer dan 750 jaar terug de tijd in! Dit kasteel is in de dertiende eeuw gebouwd en in 1422 totaal verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Wat je dus ziet is een stoer kasteel uit 1510 dat keer op keer daarna ook echt is gebruikt waarvoor het bedoelt is. Veiligheid bieden in roerige tijden. Ridders en edelmannen leefden hier en dit is in het museum nog te zien en voelen. Ben je opzoek naar een leuke avond activiteit voor op zaterdag? Dan heeft Slot Zuylen een speciaal avondbezoek met een drankje voor je klaar staan. Ook zal er deze zomer van 3 juni t/m 18 september een tentoonstelling over Slot Zuylen zijn over het rampjaar 1672. Hier kan je meer zien over de verwoestingen in de Vechtstreek en de strijd die rond slot Zuylen plaats vond. Een echte blikvanger voor de geschiedenis liefhebber als je een bezoekje aan Utrecht brengt!

Wist je dat de beroemde Utrechtse architect en meubelmaker Rietveld hier ook werk heeft staan? De oudst bekende meubels ontwierp hij voor het poortgebouw en zijn ook hier nu te bezichtigen. De historische tuin van dit mooie kasteel is ook echt een bezoek waard. Dit kasteel in Utrecht is een echte must-see voor de geschiedenis liefhebber!

Fort aan de Klop

stadsleven? Bezoek dan Fort aan de Klop,. Dit was een voormalig verdedigingswerk ter bescherming van Utrecht. Fort aan de Klop werd in 1819 aangelegd en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit had een doel om Holland te beschermen in oorlogstijd door een groot deel onder water te laten lopen. Utrecht zou daardoor extra beschermd zijn en het achterland ook. Jammer genoeg was dit totaal niet nodig toen eenmaal vliegtuigen werden uitgevonden. Des te leuker want daardoor kunnen we er nu extra van genieten.

Gelukkig hebben veel forten nu een andere bestemming en bieden ze nu bescherming tegen de waan van de dag en geven ze inspiratie en rust. Er is bij Fort aan de Klop in Utrecht een waterlinie wandeling en een terraseiland. Ook zijn er vaak culturele events op de agenda.

Ben je opzoek naar wat rust in het drukkere stadsleven? Bezoek dan eens Fort aan de Klop, het voormalig verdedigingswerk ter bescherming van Utrecht. Fort aan de Klop werd in 1819 aangelegd en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig kan je hier nu terecht voor een goed & groen hapje eten in de brasserie. Het speciale aan de keuken is dat ze zoveel mogelijk verantwoord lokale producten gebruiken. Wil je meer proeven dan alleen de keuken? Bij Fort aan de Klop kan je ook overnachten. Er zijn hier verschillende vakantie woningen en groepsaccommodaties beschikbaar. Gelukkig hebben veel forten nu een andere bestemming en bieden ze nu bescherming tegen de waan van de dag en geven ze inspiratie en rust. Er is bij Fort aan de Klop in Utrecht een waterlinie wandeling en een terraseiland. Ook staan er vaak culturele events op de agenda.

Stadskasteel Oudaen

Voorgevel stadskasteel Oudaen in Utrecht
Stadskasteel Oudaen

Dit is ook een topper. Een kasteel in de binnenstad van Utrecht aan de Oudegracht. Hoe cool is dat? Ben je in Utrecht in de Binnenstad en wil je een hapje eten op een bijzondere locatie? Ga dan vooral langs het stadskasteel Oudaen. Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als stamhuis voor de familie Zoudenbalch en is gebouwd in 1265 midden in de stad Utrecht. Kasteel Oudaen is vervolgens nog een studenten vereniging geweest en is nu uiteindelijk omgetoverd tot een horeca onderneming. Ben je opzoek naar een prachtige plek voor je vergadering? Dan is Stadskasteel Oudaen de perfecte plek voor jou. Dit kasteel ligt namelijk centraal gelegen in Utrecht en heeft prachtige zalen tot zijn beschikking. Ook als je een locatie voor je personeelsfeest nodig hebt is Kasteel Oudaen een prachtige locatie om je bedrijfsfeest nog unieker en leuker te maken zodat jij en jouw team dit niet snel gaan vergeten!

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Dit kasteel is een droom. Elk seizoen fantastisch om te bezoeken en in de winter extra sprookjesachtig. Voor jong en oud geweldig. Kasteel De Haar moet echt in je agenda want dit kasteel is misschien samen met het Muiderslot het mooiste kasteel van Nederland. Hierbij benoem ik het dus tot de beste tip van dit Kastelen en Forten in Utrecht-lijstje. Aanrader en gelijk plannen. Het mooiste kasteel met de mooiste verhalen. Doen!

Wat kun je verwachten bij je bezoek aan kasteel De Haar? Het gebouw en de tuinen zijn ontzettend mooi en lang niet zo oud als je denkt. Dit monumentale kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens heeft van binnen een prachtig interieur en samen met de tuinen maakt het een onvergetelijke indruk. Naast het prachtige kasteel ligt het mooie park en de tuinen die perfect zijn om een goeie wandeling door te maken. Boek je entreeticket op tijd en hou ook de agenda in de gaten. De Kerstevents zijn fenomenaal geweldig. In de gaten houden dus.

Kastelenroute in Utrecht

Zoals hierboven te lezen is bezit Utrecht een groot aantal prachtige kastelen, wij hebben hiervoor een fietsroute bedacht waardoor je er een aantal kunt bezoeken. Bij deze kastelen kan je perfect rond wandelen.

Het is een route van ongeveer anderhalf uur fietsen, maar onthoud dat je zeker ook nog wat tijd kwijt bent bij de verschillende kastelen. De route begint bij slot Zuylen die je zeker niet mag vergeten te bezoeken. Hierbij is ook de prachtige tuin een aanrader om te bezoeken. Het mooie aan deze route is dat je twee kanten vanaf hier op kunt gaan. Als je wilt eten dan klop je bij Fort aan de Klop aan voor een heerlijke lunch. Let hierbij op dat het per maand verschilt wat de openingstijden van de keuken zijn.

Vervolg hierna je route naar Castellum Hoge Woerd. Dit is een eigentijdse herbouw van een Romeins Fort. Er is hier een Museum te vinden, een café waar je de hele dag terecht kan en een podium waar allerlei voorstellingen te zien zijn. De volgende stop is het eerder genoemde Kasteel de Haar. Daarna ga je richting Fort Maarsseveen, wat een culturele en kunstzinnige broed- en ontmoetingsplaats is. Zeker de moeite waard om even langs te gaan, want er vinden ook vaak leuke evenementen plaats. Het is ook goed te combineren met een bezoek aan de Maarsseveense Plassen aangezien dit er praktisch naast ligt. Uiteindelijk kan je weer bij slot Zuylen eindigen.
De punten van de route zijn:

  • Slot Zuylen
  • Fort aan de Klop
  • Castellum Hoge Word
  • Kasteel de Haar
  • Fort Maarsseveen
  • Slot Zuylen (om weer te eindigen)

Kastelen ontdekken als bedrijfsuitje?

twee mannen en een vrouw in middeleeuws kleding met instrumenten
Kasteel spelen

Lijken de kastelen in Utrecht jou wat om te bezichtigen met je bedrijf? Bekijk dan eens welke mogelijkheden met de verschillende rondleidingen die wij aanbieden. Ben je wat meer van de sportieve activiteiten hebben wij daar ook de perfecte oplossing voor, namelijk de kasteelspelen. Hier kan je bij verschillende kastelen in Utrecht een echt Middeleeuws toernooi meemaken! Heb je wat speciaals te vieren en wil je dit op een echt bourgondische manier vieren? Dan hebben wij ook zeker de optie om een echt kasteelfeest  te geven. Hier wordt je naar de feestzaal begeleid door lakeien en kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een likeurproeverij. Kortom zijn er bij de kastelen in Utrecht veel mogelijkheden via ons. Heb je vragen of wil je meer weten over wat de mogelijkheden zijn vragen wij je om zeker contact met ons op te nemen zodat wij jouw dagje uit in een van de kastelen onvergetelijk kunnen maken!

Anna-Maria is jouw Utrecht Expert

Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan derest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Utrecht en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief