Onze escape room aan de Oudegracht gaat lekker. Zo lekker dat je bijna vergeet dat het Mysterium er ooit niet was. Dat liet ons mijmeren en terugblikken aan de lunchtafel. Weet je nog dat we aan het bouwen waren? Sleutelen met techniek, de perfecte inrichting en de juiste volgorde van opdrachten. En dan die testfase, wat was die leerzaam. Misschien wel het leukste van het proces: je kind voorstellen aan de wereld. Anna-Maria aan het woord over de leermomenten van deze fase, dé ultieme test tips voor escape room bouwers! Zelf het Mysterium eens ervaren? Boek dan hier, we sluiten je graag op in de wondere wereld van Cornelius Vossius!
Wacht niet met testen tot álles werkt
Het is nooit perfect. Waarom zou je dan nog testen? Een escaperoom is pas geweldig als vier werelden samenkomen: Technisch vernuft, een creatief puzzel-brein, een strakke kwaliteit styling en een eerlijk budget. Plan de testdag ook al ben je pas op 80%. Om eerlijk te zijn… een echte escape room is nooit af. Het kan altijd beter toch?
Nodig mensen uit die niet constant ja-knikken
Maak het jezelf niet makkelijk. Nodig ook mensen uit die juist níet van puzzelen houden en die jou níet aardig vinden. Het liefst ook echte escaperoom haters. Dat zijn testers waar je wat aan hebt! Dus niet alleen hardcore escapers die dromen van sleutels en wiskundige uitdagingen. Meng ze in je testteams met personen die tijdens het televisie kijken juist weg zappen bij De Slimste Mens. Je weet toch dat verhaal over zachte heelmeesters?
Tijd is schaars, een frisse blik ook
Neem ruimte en tijd om je escape room te introduceren, uit te leggen wat je van je testers verwacht én te evalueren. Wij kozen voor een start op neutraal terrein en liepen dan richting de room. Na de escape mocht niemand met elkaar praten om beïnvloeding te voorkomen. Geen gehaast, tijd om te luisteren. Tijd om te leren. Daarom doe je de test toch? Ik kreeg frappante antwoorden. Als je lang bouwt krijg je last van tunnelvisie. Frisse testers vertellen je dat die muziek die je zo zorgvuldig had uitgekozen totáál niet opviel bijvoorbeeld. Bizar toch? Absorbeer de dingen die je hoort en niet hoort.
Geniet van het moment
Het bouwen van een escape room lijkt op het schrijven van een boek of het maken van een film. Je doet het om je publiek te behagen, te verwarren, te verbijsteren én te betoveren. Eindelijk is de escape room werkelijkheid. Vier je feestje. Neem tijd om te proosten. Wij aten Mysterium taartjes en een goede Oma Bobs kroket toe. Creativiteit heeft pas ‘adem’ als je niet door buffelt, maar momenten viert en geniet.
Luister niet aan de andere kant van de muur
Tuurlijk hadden we alles via de camera’s kunnen zien… maar dat is niet echt. Wij stonden met drie man iedere shift gewoon in de escaperoom. Pas dan voel je wat de testers voelen. Pas dan zie je hoe ze dingen oplossen. Schrijf mee…minuut na minuut.
Zorg voor een goed evaluatieformulier
Zo’n testdag is hectisch. Vooral zo’n derde groep rond half zes na uren testen breekt je op. Een goed evaluatieformulier werkt als een tierelier. Maak het niet te wetenschappelijk. Maar ook niet te kort. Dit is het moment om de juiste dingen te vragen. Eerst laten schrijven, dan verwoorden en dan bespreken.
Een voorbeeld van onze vragen: Naam-leeftijd-opleiding – email ( belangrijk). Was de locatie goed te vinden? Was er genoeg mogelijkheid tot samenwerken? Welk raadsel kon beter? Waren er aanwijzingen die je miste? Klopte het verhaal?
Tot slot
Blijf een open geest houden. Het is lastig te luisteren naar verbeterpunten met het einde in zicht. Maar het moet! Daarom test je toch? Reageer niet op alle kritiek met “ja maar” Dat is funest. Je weet toch dat wijn met heel veel water erbij niet te zuipen is? Ik wil geen water bij de wijn. Ik drink het puur! Dan smaakt het pas!